Et klatremekka kan også være en lagerbygning i Aarhus

Foto: Lasse Momme Jessen

Danmark er måske ikke det oplagte land for en klatrer som Christoffer Panduro fra Aarhus, men i smilets by sørger en lagerbygning for, at det alligevel ligger lige til højrearmen.

Af: Lasse Momme Jessen

Det kan måske være svært at forstå, hvordan man får lyst til at klatre i et land, der er et af de fladeste i verden, men for Christoffer er det nemt nok. Faktisk så nemt, at det burde ligge ethvert menneske nært. En stor del af os har jo allerede prøvet det.

”Altså i bund og grund har mange mennesker jo altid klatret. Vi gør det jo fra barnsben, når vi hopper og springer i træerne. Alle kender til klatring, ” siger han.

Det var dog ikke kun bøgetræerne i børnehaven, der gav ham lysten til adrenalinsuset på væggene. Han faldt også over nogle klip på YouTube af dygtige klatrere og flotte naturoplevelser, som for alvor satte gang i hans tanker om at begynde på en ny fritidsbeskæftigelse. Det kan faktisk lade sig gøre at svinge armene på en klippevæg i bakkede Aarhus, erfarede han derefter.

Et samfund af klatrere

Christoffer klatrer for sjov og for at holde sig i gang, men han drømmer også om sagnomspundne naturoplevelser ude i verden. Et af de steder er USA, hvor kendte klatrere og folk med lysten på det rette sted valfarter til. Især Yosemite Nationalpark er kendt for sin smukke natur og gode muligheder for klatring, trekking og outdoor-eventyr.

Man behøver dog ikke tage turen over Atlanten for at få de største oplevelser, forsikrer Christoffer. Europa er nemlig spækket med gode steder. Et af dem er Frankrig, hvor Fontaine Bleu med mere end 20.000 ruter og en helt fantastisk natur er en af de oplevelser, som han selv har taget turen til.

”Det samfund, som bygger sig op sådan nogle steder, er helt utroligt. Rigtig mange klatrere slår sig bare ned og bor midt ude i skoven. Det er virkelig interessant at være i blandt.”

En lagerhal som legeplads

Der skal træning til for at klare sig i Yosemite eller Fontaine Bleu, og her er det kun øvelse, der gør mester. Der er ikke andet for end at komme i gang. Klatring er et teknisk fag, så det handler mere om teknik end om styrke.

Herhjemme i Danmark er en lagerbygning i Skejby blevet omdannet til legeplads. Hos Aarhus Boulders finder man ikke sneklædte bjerge, østrigsk alpeidyl eller skarpe klippeformationer, men der er fyldt med klatrevægge, behagelige sofaer, et lille omklædningsrum og madrasser på gulvene. Øl i baren skaber god social stemning, og de farvekoordinerede ruter gør det muligt at udfordre sig selv og sætte nye mål. Det er Aarhus’ eget lille klatrefællesskab. Selv har Christoffer ikke noget klart mål med træningen. Alligevel drømmer han om flere klatreoplevelser.

”Jeg har da selvfølgelig sådan nogle delmål og ruter, som jeg arbejder med ude i hallen, og som jeg gerne vil nå til tops på, men der er da også steder, sådan nogle klatremekkaer, i verden og Europa, som jeg gerne vil forsøge mig med, ” siger Christoffer og gør opmærksom på, at flere og flere er begyndt at klatre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *