Psykisk syg mand til læge i psykiatrien: ”Så kan du tage den her og sprætte mig op indvendigt”

Fredag dukkede en psykisk syg mand ikke op i retten i Viborg. Han er tiltalt for vold og trusler mod sygeplejersker og læger. Alligevel fik vidnerne lov til at forklare, hvordan de oplevede manden.

Af Lasse Momme Jessen

Der er stille i retssalen. Faktisk så stille, at man kan høre resten af tilhørernes åndedrag. Den psykisk syge mand, der er tiltalt for vold og trusler mod sygeplejersker og læger, er ikke dukket op. Der bliver sendt en taxa afsted til Regionspsykiatrien i Herning for at hente ham. Imens træffer dommeren en beslutning om, at lade vidnerne afgive forklaring.

En kniv og to spark i hovedet

En læge er den første til at bryde stilheden. Han er tydeligt nervøs og kigger sig omkring, inden han tænder mikrofonen og går i gang med at forklare om en episode på Psykiatriens Hus i Silkeborg. Manden var svært syg, og hans tøj var tilsmudset i urin og madrester. Lægen mente, at det ville være uforsvarligt at lade ham være i fred. Derfor forsøgte han at tale med den psykisk syge mand. Det var manden ikke interesseret i og trak i stedet en dolk. Han pegede den mod lægen, mens han efter sigende sagde: ”Så kan du tage den her og sprætte mig op indvendigt.” Lægen opfattede manden som meget truende og alarmerede derfor hurtigt sin kollegaer. Han kom ingenting til.

Knap så heldig var en afdelingssygeplejerske fra Regionspsykiatrien i Viborg, der sætter sig som den næste på vidnebænken i retssalen. Hun forklarer, at de andre patienter var bange for den psykisk syge mand, når han gik rundt i opholdsstuen. Derfor besluttede personalet i fællesskab at isolere ham og give ham medicin. Under isolationen lykkedes det manden at slippe væk fra sin stue, hvorefter han med hævet hånd løb truende ned ad gangen mod sundhedspersonalet. Afdelingssygeplejersken hørte tumult fra sit kontor og satte efter den psykisk syge mand, der endte i karambolage med sundhedspersonale for enden ad gangen. I kampens hede holdt manden en cardigan over afdelingssygeplejerskens hoved, mens han sparkede hende to gange med sit knæ. Det lykkedes sundhedspersonalet at få ham under kontrol ved fælles kraft, og afdelingssygeplejersken slap med en rift ved øjet og et par forstuvede fingre.

Grove trusler under bæltefikseringer

De andre vidner er knap så sikre på ordlyden af mandens trusler. Det skyldes at sagen er helt tilbage fra 2016. Vidnerne beskriver dog alle manden som svært syg, dybt utilregnelig og meget vred. En sygeplejerske beskriver ham som ”en bombe”. Hun har aldrig oplevet en sådan grovhed før. Ifølge anklageren skulle den psykisk syge mand have truet hende med ordene: ”Jeg håber, at der er nogen, der slagter dig, når du har fri.”

De resterende trusler, som manden er tiltalt for, er i samme toneleje. Mens en sygeplejerske var ved at bæltefiksere ham i Regionspsykiatrien i Vejle, skulle han ifølge anklageren have sagt: ”Jeg slår dig ihjel din luder. Jeg flår dine indvolde ud, hvorefter jeg æder dem.” En SOSU-assistent fortæller, at han blev truet med ordene: ”Når jeg kommer ud herfra, er der to børn mindre i verden”. Til politiet på dagen for episoden havde SOSU-assistenten forklaret, at manden sagde: ”Først voldtager jeg dig, så voldtager jeg dine børn, hvorefter jeg hænger dem.”

Den psykisk syge mand selv har ikke tænkt sig at tage med taxaen til retten i dag, og derfor udsættes sagen på ubestemt tid. Anklageren vil have manden dømt til tvangsindlæggelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *